Konge, GORM Den Gamle af Danmark
(Ca. 908-Ca. 958)
Dronning, THYRA Dannebod af Danmark
(Ca. 890-Ca. 935)
Konge, HARALD Blåtand af Danmark
(Ca. 918-985)
Dronning, GUNHILD Olavsdatter af Danmark
(930-987)
Konge, SVEND Tveskæg af Danmark
(960-1014)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. SIGRID Storraade af Götaland

2. Gunhild Swiatoslawa af Venden

Konge, SVEND Tveskæg af Danmark

  • Født: 960, Jelling, Vejle Amt
  • Dåb: 966, Oddesund Kirke, Odense Amt
  • Ægteskab (1): SIGRID Storraade af Götaland
  • Ægteskab (2): Gunhild Swiatoslawa af Venden i 998
  • Død: 3 Februar 1014, Gainsborough, England i en alder af 54 år
  • Begravet: Roskilde Domkirke

  Notater:

Oddesund Kirke = Føns Kirke.

Tveskæg (d. 1014), konge af Danmark efter at han i 980erne havde forjaget sin far, Harald 1. Blåtand til Venden, hvor denne døde senest 987. Efter i slaget ved Svold omkring år 1000 at have besejret nordmændene stod Svend som Nordens førende konge, og han satte derefter for alvor gang i vikingetogterne til England. Omkring 1013 havde han fast greb om et stort landområde i det nordøstlige England, hvori York var hovedbyen. Her døde han i 1014; men hans lig blev siden ført tilbage til Danmark.
Kilde: kongehuset.dk

------


Svend Tveskæg, , døbt Otto.
Dansk Konge senest 980 - d. 1014. Engelsk Konge 1013-1014.
Han blev døbt i 966 af Poppo med kejser Otto som fadder.

Han skal have været fange hos danernes fjender og løskøbt for en meget stor sum penge. En forklaring er nok at han har været gidsel for freden hos sin gudfar kejser Otto. Den skat, som Harald Blåtand betaler i 973 til kejseren er Svend Tveskægs løsesum. Det var normalt på den tid at kongesønner, som led i deres uddannelse var gidsler hos andre konger.

Han var samkonge med sin fader: Harald Blåtand, efter flere heldige vikingetogter bliver han mere populær end sin fader. Man skal lige huske, at held på den tid var udtryk for gud eller gudernes velvilje. Mange ønskede derfor at afsætte faderen til fordel for sønnen. Det kunne man i princippet godt gøre, da man havde valgkongedømme, der var bare ikke enighed om det, og det udviklede sig til en borgerkrig, hvor faderen tabte.

Sagaerne siger at en af hans støtter er Palnatoke, som oprindelig tjener kongen Harald Blåtand. Palnatoke skal på et tidspunkt have pralet af sin skydefærdighed med bue og pil over for Harald. Sagen udvikler sig, og Palnatoke bliver af kongen tvunget til at skyde et æble af sin søns hovede. En anden historie fortæller, at han står på ski ned ad Kullen. Turen ender med, at hans ski knuses mod klipperne, og han lader som om han er omkommet i styrtet. Herefter slutter han sig til Jomsvikingerne. Saxo mener, at det er samme Palnatoke, som bliver Harald Blåtands banemand.

I 983 generobrer Svend Tveskæg Hedeby fra tyskerne (eller også er det en anden borg nord for Ejderen, som han erober).

Det meste af sin regeringstid bruger Svend på at udplyndre England, og han ender med at erobre hele England. De første togter til England foregår i samarbejde med den norske høvding Olav Tryggveson. Siden bliver de uvenner, og danskerne og svenskerne indgår en alliance mod Norge. I år 1000 i slaget ved Svold falder Olav, Svend Tveskæg bliver dermed overherre i Norge.
Adam af Bremen mener at vide at Olav falder syd for Helsingborg, hvor det jo er nemt at bevogte hele Øresund.

Svend Tveskægs søster gifter sig med vikingehøvdingen Pallig, der senere skifter til den engelske kong Ethelreds side. Men i 1001 skiftede Pallig tilbage til Svend Tveskæg, og den rasende Ethelred beordrer alle daner i landet dræbt. Siden slutningen af 800-tallet har mange danskere bosat sig i den nordøstlige del af England, der havde fået navnet Danelagen. Blandt de dræbte er både Pallig og Svends søster Gunhild. I 1003-1004 angriber han atter England, og det går hårdt ud over byerne. Og i år 1013 vender han tilbage med en større hær og ender med at erobre hele England, og Ethelred må flygte til Normandiet. Svend dør dog allerede den 3. Februar 1014 i grevskabet Lincoln. Han begraves først i York Minster og senere overføres han til Roskilde Domkirke.

Hans ægteskab med Prinsesse Gunhild Swietoslava af Polen er sikker, men mere usikker er hans ægteskab med Sigrid af Sverige. Han menes også at have flere døtre med flere friller.
Kilde: Wikipedia.org


SVEND blev gift med SIGRID Storraade af Götaland, datter af SKAGULL Toste og Ukendt. (SIGRID Storraade af Götaland blev født cirka 960 i Sverige og døde cirka 1000.)


SVEND blev derefter gift med Gunhild Swiatoslawa af Venden i 998. (Gunhild Swiatoslawa af Venden blev født cirka 968 i Poznan, Polen og døde efter 2 Februar 1014.)
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk