Dronning, GUNHILD Olavsdatter af Danmark
(930-987)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Konge, HARALD Blåtand af Danmark

Dronning, GUNHILD Olavsdatter af Danmark

  • Født: 930, Sverige
  • Ægteskab (1): Konge, HARALD Blåtand af Danmark
  • Død: 1 November 987, Jelling, Vejle Amt i en alder af 57 år

   Et andet navn for GUNHILD var Gyrid.

  Notater:

Gunhild/Gyrid Olavsdatter var en svensk kvinde som efter traditionen var
af kongelig blod. Hendes far var Olav Bjørnsson, bror af Erik Seiersæl,
som han var samkonge med før han døde. Hun var søster til Styrbjørn Sterke.
Efter at Styrbjørn blev uvenner med sin onkel og drog i landflygtighed forlod også hun landet. Da Styrbjørn indgik i en dynastisk forbindelse med den aldrende danske konge Harald Blåtand ca. 985 ved at gifte sig med dennes datter Tyra Haraldsdatter blev ligeledes Gyrid gift med danskekongen.

Antageligt var det ikke noget heldigt giftermål for Gyrids vedkommende.
Dansker kongen var en gammel mand og døde sandsynligvis kort tid efter.
Hans søn Svein Tjugeskjegg havde næppe noget til overs for farens sidste ægtefælle, og broderen Styrbjørn døde også kort tid efter, at hun blev gift, i et slag ved Fyrisvall mod onkelen Erik Seiersæl. Hvad som siden skete med Gyrid er ukendt.

Kilde:

Olaf Bjørn var søn af Konge af Sverige Bjørn 1. Eriksen (880-925) som var søn af Konge af Sverige Erik VI Vejrhat (840-882).
Kilde: toveogflemming.dk


GUNHILD blev gift med Konge, HARALD Blåtand af Danmark, søn af Konge, GORM Den Gamle af Danmark og Dronning, THYRA Dannebod af Danmark. (Konge, HARALD Blåtand af Danmark blev født cirka 918, dåb i 965 i Helligbækken, Isted, Tyskland, døde den 1 November 985 i Jomsborg, Walling, Polen og blev begravet i Roskilde Domkirke.)


  Ægteskabsnotater:

Øvrige børn:
2. Hagen (Hakon) af Danmark
4. Gunhild Haraldsdatter af Danmark, d. 13 nov. 1002, England.
Blev gift med høvdingen Pallig i England. Hun blev, sammen med sin mand og børn, dræbt d. 13. november 1002 under det blodige overfald på danskerne i England, kaldet >Danemordet<.

Det er usikkert, om Gunhild er mor til alle Haralds børn eller om hans andre koner er det.Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk