SKJALM Hvide
(Ca. 1045-Ca. 1113)
MARGRETHE
ERIK Folke af Götaland
(Ca. 1080-1131)
Prinsesse, CÆCILIE Knudsdatter af Danmark
(Ca. 1086-Efter 1131)
ASSER Skjalmsøn Rig Hvide
(Ca. 1085-1151)
INGER Eriksdatter
(Ca. 1105-Ca. 1157)

Biskop, Absalon Hvide
(1128-1201)

 

Familie

Biskop, Absalon Hvide

  • Født: 1128, Fjenneslev Sogn, Sorø Amt
  • Død: 21 Marts 1201 i en alder af 73 år
  • Begravet: Sorø Klosterkirke, Sorø Sogn, Sorø Amt

  Notater:

Asser og Ingers hjem blev opløst i 1146 pga. af tronfejderne. Asser gik i kloster, børnene Absalon og Esbern deltog begge i fejden, og Absalon til Paris for at studere.

Absalon var en politisk indflydelsesrig dansk biskop og ærkebiskop. Fosterbror til Valdemar 1. den Store og bror til Esbern Snare. Absalon var af Hvideslægten, hans forældre var Asser Rig og Inge Eriksdatter.

Absalon blev biskop i Roskilde i 1158 på foranledning af den nykårede konge Valdemar. I denne egenskab omdannede han benediktinerklosteret i Sorø, som faderen havde grundlagt, til et velstående cistercienserkloster med en klosterkirke, der som den eneste del af klosteret er bevaret intakt. I Sorø Akademi, der er indrettet i resterne af de tidligere klosterbygninger, findes rester af murværk fra klostertiden.

Han fik i 1167 landsbyen Havn (der senere blev til København) af kongen, hvor han byggede en borg på en holm ude i vandet. Rester af Absalons Borg ligger stadig under Christiansborg. (Det er kun en myte at han grundlagde København).

Absalon var sammen med Valdemar den Store med til at indtage vendernes Rügen og dele af Pommern i 1169. Han blev i 1178 ærkebiskop i Lund efter Ærkebiskop Eskil, og indledte med at virke for, at den kanoniske ret efterlevedes, men kom derfor snart i åben konfrontation med folket i det østensundske Danmark. I 1180-1182 kuede han med velvillig bistand af de skånelandske stormænd på den mest brutale vis de skånelandske bønders oprør mod hans politik. En politik, der bl. a. gik ud på indførelse af bispetiende. Efter at Knud 6. var blevet konge i 1182, var Absalon i realiteten den, der styrede Danmark.
Ifølge et gammelt sagn af Saxo blev Absalon født da hans fader Asser Rig var i vendernes land. Asser Rig havde, inden han rejste fra sin gravide kone, sagt at hvis hun således fødte en pige mens han var borte skulle der bygges et spir på Fjenneslev Kirke, som han var i færd med at bygge, men hvis der blev født en dreng skulle der et rigtigt tårn på kirken. Da Asser Rig senere kom hjem, var der to tårne på Kirken, han havde fået tvillinger (Esbern Snarre og Absalon).

Absalons bispering blev fundet i 1537 siddende på hans højre hånd.. Dette var første gang hans grav blev åbnet. Processen blev overværet af den daværende kong Christian 3. Kongen tilbød ved den lejlighed ringen til biskop Peder Palladius, der dog afslog. Ringen, der er af guld med en indfældet blå safir blev optaget, da graven blev åbnet for anden gang i begyndelsen af 1800-tallet, og er på nuværende tidspunkt udstillet på Nationalmuseet i København. Graven har i øvrigt været åbnet en tredje gang, i 1947.
Kilde: Wikipedia




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk