Palle Clausen Dyre
- Født: Efter 1639
- Ægteskab (1): Margrethe Jensdatter Rodsteen i 1693
- Død: 18 Februar 1707, Holstebro, Ringkøbing Amt
Notater:
til Sindinggaard og Nørberg.
Justitsråd.
Viet 1. gang 1673 til Marie Eriksdatter Grubbe , født 1643, Tjele Gods (Sønderlyng H., Viborg), død 16.12.1718, Borrehuset ved Grønsund på Falster. Skilt 23.03. eller 14.10.1691
Døde som Dyre Slægtens sidste Mand.
Begivenheder i hans liv:
• Dødsårsag: Dræbt i duel, 16 Februar 1707, Holstebro, Ringkøbing Amt. Natten mellem 16. og 17. Febr. 1707 fandt en Duel Sted paa Holstebro Torv mellem Justitsraad Palle Dyre til Sindinggaard og Kaptajn Sluccow, der havde Kvarter her i Byen med et Kompagni af Oberst Ingelhavens Regiment. Denne Begivenhed blev landskendt og mindedes over halvandet Hundrede Aar i Holstebro, idet det sidste Skud af en gammel dansk Adelsslægt faldt for det sikre Stød af den preussiske Kaptajns Kaarde. Palle Clausen Dyre er kendt som Marie Grubbes anden Mand. Efter at være skilt fra hende solgte han Trinderup, som han havde faaet med hende, og overtog Sindinggaard. Han var anden Gang gift med Margrethe Rodsteen af en anset Adelsslægt og var en driftig Godsejer, hvis to Giftermaal mere var dikterede af store Medgifter i Jordegods og i Penge end af Kærlighed.
Om Aftenen 16. Febr. sad Palle Dyre, Kaptajn Sluccow og flere Holstebro Borgere og drak og spillede i Handelsmand Mikkel Finds Ølstue paa Nørregades Østside lidt ovenfor Horsstræde. Som Øllet gled og Spillet gik, tabte Kaptajnen, og Justitsraaden vandt. Men Sluccow vilde ikke betale; han stødte til Bordet, væltede Kruset med Øl ud paa Gulvet og raabte: >Jeg vil give en Hundsfot<. Palle Dyre udfordrede da Kaptajnen, og begge ilede ud i Mikkel Finds Gaard for at afgøre Mellemværendet. Kort efter kom de imidlertid tilbage i Stuen, hvor de paa de andre Gæsters Opfordring indgik Forlig og omfavnede hinanden. Palle Dyre forlod derpaa Lokalet, men forinden hviskede han noget i Øret paa Sluccow, der svarede: >Jeg er en ærlig Mand<. Ledsaget af sin Tjener gav Dyre sig paa Vej til sit Herberg, men standsede paa Torvet og sendte Tjeneren hjem for at hente en anden Kaarde. Derefter sendte han Bud til Mikkel Finds for at høre, om Kaptajnen var gaaet hjem. Til de omstaaende sagde han: >Sluccow har sagt et Ord, han holder det vel<. Denne var bleven siddende og havde ikke Hastværk, men lod Musikanterne, der havde underholdt Gæsterne, spille udenfor Vinduerne. Først da Mikkel Find opfordrede dem til at gaa, forlod han Huset ad en anden Dør, lod Musikanterne spille, gik selv i Forvejen med Kaarden i Balgen og fulgtes af de øvrige Gæster. Saaledes naaede Optoget Torvet, hvor Kaptajnen straks fik Øje paa Palle Dyre, der stod med dragen Kaarde midt paa Torvet, omgivet af sine Venner og Tjenere, der mindede ham om at tænke paa sin Kone og sine umyndige Børn. Men han raabte til Sluccow, der nærmede sig tværs over Torvet: >Kom hid, kom hier!< Nu trak ligeledes Kaptajnen sin Kaarde, og efter nogle faa Stød, ved hvilke ogsaa Sluccow blev saaret, faldt Justitsraaden død om paa Pladsen.
Der blev straks nedsat en Kommissionsdomstol, der afgjorde, at Kampen maatte betragtes som en Duel, hvorfor Sluccow skulle bøde Liv for Liv og begge Parter have deres Gods forbrudt til Kongen. Sluccow, der straks var flygtet til Helsingborg, anraabte imidlertid Kongen om, at Sagen maatte blive ført for Højesteret, Drabet var sket af Nødværge, og Sagen var ikke behandlet retfærdigt af Kommissionen. Efter to Behandlinger i Juli og August 1708 kom Højesteretsdommerne til samme Resultat og stadfæstede Kommissionsdommen. Kong Frederik IV saa imidlertid paa Begivenheden med mere Overbærenhed. Han lod Palle Dyres Enke slippe med at give 500 Bd. til de fattige i København, og Sluccows Hustru fik Lov til at beholde, hvad hendes Mand havde forbrudt til Kongen. Kaptajnen drog i Fred til sin Hjemstavn i Preussen efter 20 Aars Tjeneste i Danmark.
Palle blev gift med Margrethe Jensdatter Rodsteen, datter af Godsejer, Jens Rodsteen og Sophie Amalie von Gersdorff af Krischa, i 1693. (Margrethe Jensdatter Rodsteen døde den 23 Maj 1747 i Sindinggaard Gods, Sinding Sogn, Ringkøbing Amt.)
Parnotater:
Øvrige børn:
2. Jens Dyre født efter 1704
|