Post, Niels Immersen Mortensen
(1857-1939)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Kirstine Frost

Post, Niels Immersen Mortensen

  • Født: 9 Juni 1857, Øster Mølle, Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt 2
  • Dåb: 12 Juni 1857, i hjemmet
  • Ægteskab (1): Kirstine Frost den 3 Oktober 1879 i Vester Vandet Kirke, Thisted Amt 1
  • Død: 27 Maj 1939, Thisted Sygehus, Thisted i en alder af 81 år 3
  • Begravet: 1939, Klitmøller Kirke, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt

  Begivenheder i hans liv:

1. Fremstillet i Kirken, 19 Juli 1857, Vester Vandet Kirke, Thisted Amt.

2. Beskæftigelse: Kgl. Postkører. Avlsbruger.

3. Konfirmation, 7 April 1872, Vester Vandet Kirke, Thisted Amt. 4

4. Blå Bog, Før 1880, Øster Mølle, Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt. 5

5. Avisartikel: Thisted Amtstidende, 28 Januar 1939, Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt. 6


Niels blev gift med Kirstine Frost, datter af Skipper og Post, Niels Andreas Svendsen Frost Brandi og Inger Marie Pedersdatter Hausgaard, den 3 Oktober 1879 i Vester Vandet Kirke, Thisted Amt.1 (Kirstine Frost blev født den 25 September 1853 i Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt 7, dåb den 16 Oktober 1853 i hjemmet, døde den 25 Juli 1932 i Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt 8 og blev begravet den 31 Juli 1932 i Klitmøller Kirke, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt.)

  Begivenheder i deres ægteskab:

1. Bopæl: hos sine Forældre i et hus, 1880, Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt. 9

2. Bopæl, 1901, Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt. 10

3. Bopæl: Klitmøller Ladeplads, 1930, Klitmøller, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt. 11



4. Gravlagt: Klitmøller Kirke, Vester Vandet Sogn, Thisted Amt.


  Ægteskabsnotater:

DDD

Kilder


1 Kirkebog Vester Vandet Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt 1858-1881, Opslag 105. Side 126. Nr. 3.
Ungkarl Niels Immersen Mortensen, født i Klitmøller 9 Juni 1857; 22 Aar gl, Søfarende opholder sig i Klitmøller.
Vakcineret d 5 August 1858 af Villemoes.

Pigen Kirstine Frost, født i Klitmøller d 25 September 1853, 26 Aar gl. opholder sig hjemme i Klitmøller.
Vakcineret d 4 August 1854 af Villemoes.

Forlovere: Handelsmand Niels Andreas Frost og
Skibsfører Jens Pedersen Holler, begge af Klitmøller.

2 Kirkebog Vester Vandet Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt 1837-1857/63, Opslag 41. Side 38. Nr. 4.
Niels Immersen Mortensen

Forældre: Skipper Peder Konge Mortensen og Hustru Else Hansen i Klitm:.

Faddere: Immer Nielsens Kone Ane Hove i Steenberg og Skolel: Søndergaards Kone Else Brandi i Klitmøller. Mænd Jens Chr: Mortensen og Niels Toftdahl, begge af Klitmøller og Jens Odder Mortensen af Wangsaa.

Moderen i Kirke den 26de Juli.

3 Kirkebog Klitmøller Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt, 1929-1941, Opslag 142. Side 166. Nr. 0.
Niels Immersen Mortensen
Brevsamler i Klitmøller, født i Klitmøller 1857-9. Juni. Søn af Skipper Peder Konge Mortensen og Hustru Else Hansen. Enkemand efter Kirstine Frost. Sidste fælles Bopæl: Klitmøller. 81 Aar.

Attest fra Skifteretten i Thisted af 30. Maj 1939.
.

4 Kirkebog Vester Vandet Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt 1858-1881, Opslag 66. Side 78. Nr. 3.
Niels Immersen Mortensen, hjemme

Forældre:
Skpr i Møller Peder Konge Mortensen og Hstr. Else Hansen i Klitmøller.

Kundskab og Opførsel: mg+ mg

Vacc.: 13 Aug 1858 af Samme [Willemoes].

5 Bogen om Øster og Vester Vandet.
Forlaget Knakken 2007
,
Strandfogedvej 5
Øster Mølle
Matr. nr. 36
Klitmøller


Sølimitsted nr. 73

Efter Peder Konge Mortensens [Niels far] død drev enken møllen sammen med sønnen Niels Immersen Mortensen.

.

6 Thisted Museum,
ØSTER MØLLE
En medarbejder ved. Thisted Amts Tidende havde iflg. referatet d. 28/1 1939 en samtale med den snart 82 aar gamle Niels Immersen Mortensen i Klitmøller, der forestaar byens brevsamlingssted. og trods alderen stadig er rask og frisk, og i besiddelse af en glimrende hukommelse. Han husker navnlig en række begivenheder fra sine yngre aar, hvilket er af stor betydning i denne forbindelse, idet han nemlig er født paa Østermølle, som søn af møller Peder Konge Mortensen.
Han fortæller, at hans fader sidst i 1840erne overtog Østermølle og var møller der lige til sin død. i 1878, hvorefter moderen forestod den i nogle aar, indtil en hjemmeværende datter blev gift med Jens Nystrup, som derefter blev møller. Senere solgte Jens Nystrup møllen, og den var nu i nogle aar paa forskellige hænder, indtil den i begyndelsen af halvfemserne, vistnok i 1893, faldt sammen. Møllen ejedes paa det tidspunkt af Kr. Knudsen, som blev den sidste møller paa Østermølle, idet møllen ikke senere blev bygget op. I 1893 blev det gamle møllehus med tilliggende jord købt af Niels Immersen Mortensens broder, strandfoged Martin Mortensen, som ogsaa stadig bor i Klitmøller, og er om muligt endnu mere rask og rørig end broderen, skønt han er ældre end denne, og ejendommen kom saaledes igen i møllerslægten Mortensens besiddelse. Martin Mortensen byggede i 1898 et nyt hus, idet det gamle var meget forfaldent, og nu drives ejendommen af Martin Mortensens søn, der hedder P. Konge Mortensen ligesom bedstefaderen. Den ligger ved aaen lidt vest for kirken omtrent paa samme sted, hvor den gamle mølle laa.
Niels Immersen fortæller, at Østermølle baade var kornmølle og stampemølle, d.v.s. at den stampede tøj. I gamle dage lavede folk jo selv deres tøj, og naar ulden var kartet, spundet og vævet, skulde tøjet stampes for at blive fast og tæt, og denne proces foregik paa stampemøllen. Den svære mølleaksel var forsynet med nogle fremspringende knaster (ophævere), som greb ind i en udhuling paa to stampere og løftede dem op skiftevis, hvorefter de faldt ned, saa snart ophæverne atter slap dem. Stamperne havde metalsko paa, og de slog imod en metalpotte, hvori tøjet til stadighed kørte rundt. Niels Immersen har som dreng gaaet til haande i møllen og har mange gange været med til at ordne tøjet, naar det var blevet uklar. Det kaldes at lægge om. Naar sommeren var tør, kneb det ofte med vandkraften, og saa maatte man stemme op for vandet ved at skyde stigbordene ned i stemmeværket og vente paa, at den øvre mølledam skulde blive fyldt. Der skulde ikke bruges saa meget vand til stampemøllen som til kornmøllen.
Møllen var forsynet med hele to vandhjul, et til kornmaling og et til stampningen, og de blev begge to drevet ved overfaldsvand, hvilket vil sige, at vandet blev ført hen over vandhjulene, og faldt ned over dem paa den modsatte side. Underfaldsvand bruges, hvor der ikke er saa meget fald paa vandet, men det giver ikke slet saa god trækkraft som overfaldsvand. Naar der var meget vand, kunde begge hjul godt være i gang samtidig. I tidligere tider var det ikke tilladt enhver at bygge møller, og da der ikke fandtes andre møller i hele sognet end de tre i Klitmøller, havde de god søgning. Østermølle malede saaledes for Søgaard i Nors, hvor der heller ingen møller var, og for flere gaarde i Vandet. Naar en vogn kom efter et læs korn, bragte den gerne samtidig et nyt læs til mølle.
Til tøjstampningen havde møllen søgning endnu længere borte fra. Alle farverne i Thisted fik deres tøj stampet i Klitmøller, ja selv en farver saa langt sydpaa som Visbyaa, han hed Vinding, kørte til Klitmøller for at faa tøj stampet. En tid boede der ogsaa en farver paa Østermølle, saa der samtidig var farvermølle.
Østermølle og Vestermølle (den der ogsaa blev kaldt Mellemmølle) har begge haft vindmøller, og de var indrettet saaledes, at de samme kværne kunde drives baade af vind og af vand. Saa kunde man skifte, eftersom vejrforholdene var, og man behøvede ikke at lade møllehjulene staa stille ret mange dage af aaret. Ved Østermølle stod vindmøllen for sig selv lige ved siden af vandmøllen. I 1869 flyttedes Østermølles vindmølle til Ø. Vandet.
Niels Immersen Mortensen erindrer fra sin barndom skudehandelen paa Norge, som ogsaa gav møllerne en del at bestille. Skuderne, som var hjemmehørende i Klitmøller, ankrede op udenfor byen og lossede tømmer, hvorefter de fik lasten fyldt med kreaturer, korn, gryn m.m. Mange gange maatte losningen afbrydes, fordi vinden blæste op og havet rejste sig, og saa maatte skuderne skyndsomt søge længere til havs for at vente paa bedre vejr, flere Thistedfirmaer havde pakhuse i Klitmøller, og skudehandelen spillede i det hele taget slet ikke nogen helt ringe rolle for Thyboerne. I Østermølle lavede man somme tider gryn i to maaneder ad gangen, og de kom til Norge. Omkring 1865 holdt skudehandelen op, fordi den ikke længere kunde betale sig.

.

7 Kirkebog Vester Vandet Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt 1837-1857/63, Opslag 80. Side 81. Nr. 4.
Kirstine Frost

Forældre: Skipper i Klitmøller Niels Andreas Frost og Hustru Inger Marie Pedersdatter Hausgaard (36).

Faddere: Pigerne Maren Svendsdatter og Mette Kirstine Hausgaard; Mænd: Peder Svendsen og Niels Andreas Larsen og Jens Andersen, alle af Klitmøller.

Moderen i Kirke 6 November.

8 Kirkebog Klitmøller Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt, 1929-1941, Opslag 154. Side 182. Nr. 2.
Kirstine Mortensen født Frost
Gift Kone i Klitmøller. Født i Klitmøller 1853, 25 September. Gift med Particulier Niels Immersen Mortensen, Klitmøller, hvor deres sidste fælles Bopæl var. Datter af Skipper Niels Andreas Frost og Hustru Inger Marie Pedersdatter Hausgaard, Klitmøller. 78 Aar.

Attest fra Skifteretten i Thisted af 26 Juli 1932.

9 Folketælling 1880 1. februar, Liste nr. 8.
Thisted, Hillerslev, Vester Vandet, Klitmøller By Vester Vandet Sogn, Et Hus, 63 (8), FT-1880, C6992
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:

Niels Andreas Frost 67 Gift Husfader Post Detailhandler Her i Sognet
Inger Maria Frost født Hausgaard 62 Gift Hans Kone Her i Sognet
Kjerstine Maria Frost 27 Ugift Deres Børn Her i Sognet Peder Hausgaard Frost 19 Ugift Deres Børn Her i Sognet
Kjerstine Mortensen født Frost 26 Gift Deres Børn Her i Sognet
Niels Immersen Mortensen 22 Gift Deres Svigersøn Sømand foreløbigt Ophold i familien Her i Sognet
Jens Christian Sørensen 19 Ugift Tjenestekarl Thisted
Dorthea Memtoft 49 Ugift Sypige Her i Sognet
.

10 Folketælling 1901 1. februar, Familie nr. 72.
Thisted, Hillerslev, Vester Vandet, Klitmøller, -, 72, FT-1901, D8583

Navn: Alder: Status: Stilling i familien: Erhverv: Fødested: Niels Immersen Mortensen 18570609 G Husfader Landpost Vestervandet Sogn
Kirstine Mortensen 18530925 G Husmoder Vestervandet Sogn
Niels Andreas Frost Mortensen 18810926 U Barn Sømand Vestervandet Sogn
Otto Mortensen 18871119 U Barn Vestervandet Sogn
Johan Fredrik Mortensen 18900421 U Barn Vestervandet Sogn
Emil Antonius Mortensen 18920117 U Barn Vestervandet Sogn
Lars Sørensen Jensen 18800000 U Tjenestekarl Hvidbjerg v. Aa
Anna Kirstine Dorthea Kristoffersen 18821004 U Tjenestepige Nørhaa B, Snedsted Sogn
.

11 Folketælling 1930 5. november, Løbenr. 481.
Thisted, Hillerslev, Vester Vandet, Klitmøller - Klitmøller Ladeplads, -, 106, FT-1930, D7270
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:

Niels Immersen Mortensen 09-06 1857 G Husfader Brevssamler, forhv. Landbruger og Postkontorist Klitmøller
Kirstine Mortensen 25-09 1853 G Husmoder Klitmøller
Elvine Sofie Jeppesen 26-05 1914 U Husassistent Nors
.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk