ASLAK Holmskalle
(Ca. 950-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

ASLAK Holmskalle

  • Født: Ca. 950
  • Ægteskab (1): Ukendt

  Notater:

"Hedningen Slau, efter hvem Slagelse, som han grundlagde, fik sit navn, ligger begravet i nærheden af denne by i en gravhøj.
Han var far til Toke Trylle", fortalte man på Absalons tid. Er der en kerne af sandhed i dette sagn? Slagelse er af meget ældre dato, så det kan ikke være denne by vikingen har grundlagt. Der er heller ikke noget mandsnavn "Slau" eller "Slag", men man har sikkert tilpasset det, så det lignede bynavnet. I vikingetidens sprog ville det bløde "g" nok snarere være et hårdt "k", og så får vi formen "Slak", og så har vi et navn "Aslak" eller "Oslak".

Ved omtalen af Slaget ved Nisåen fortæller Saxo en drabelig historie om Skjalm Hvides rorkarl Aslak, der på det nærmeste rydder et norsk skib med en egekævle. Saxo havde brug for en god historie til dette slag, for danskerne fik bank, og han hævder, at han har historien fra Absalons egen mund. Det har han næppe, eller også har han det, men historien hører næppe hjemme her. Den ligger tæt op ad beretningen i "Jomsvikingernes Saga" om søslaget ved Hjørungevåg i 986 mellem den norske Hakon Jarl og hans søn Erik på den ene side, og de danske jomsvikinger på den anden side. Også denne gang fik danskerne bank af nordmændene, men den omtalte viking Aslak Holmskalle kan være identisk med den sagnomspundne far til Toke Trylle. Kommentaren til sagaen mener, at tilnavnet Holmskalle kommer af et stednavn, og så det faktum, at manden var skaldet (hvad sagaen også fortæller), og man foreslår Bornholm.

Det kunne også være, at Aslak stammede fra den nyudgravede vikinge-beboelse ved Tissø, der lå på en holm ude i søen, vi ved ikke hvad byen hed, men den kunne jo hedde noget med Holm. Aslak har måske som yngste søn måttet fraflytte gården, og har måske grundlagt Sæby i nærheden, Esbern Snare ejede Sæbygård siden hen. Nær Sæby kirke har arkæologerne fundet en højlagt viking med gyldne sporer, og så kunne Hvide-slægtens tågesnak om deres forfar komme til at passe.

Man fraflyttede byen på holmen ved Tissø og byggede en stavkirke i Sæby i året 1040 (ifl. en årrings-datering af en oprindelig planke, der er genbrugt i den nuværende kirke), jamen, det var jo omkring det år, hvor Toke Trylle havde hjemført sin kristne brud, og selv havde ladet sig døbe. Var han bygmesteren i Sæby? Og rejste han kirken, nær sin fars gravhøj, ligesom man havde gjort i Jelling?

Det er også interessant, at Absalon ejede en lille landsby ved byen Holmstrup, som allerede da hed Akselholm, kunne det være et minde om vikingen Aslak Holmskalle.

Var Absalon selv kaldt Aslak i dåben, og havde ændret det til det bibelske Absalon, da han studerede i Paris? I tidens sprog blev personer af navnet Absalon ofte kaldt "Axlan", "Axlaus" og "Acasclas", former der kan minde om Aslak, indtil kortformen Axel blev slået fast.
Ved Blodgildet i Roskilde 1157 blev Absalon reddet af "sin frænde Aslak", der godt nok var kong Svends mand, men han forsvarede Absalon, så navnet blev nedarvet i slægten.
Kilde: 123hjemmeside.dk/mahlerdam
[Bemærk at omtalte "Sæby" er byen ved Kalundborg på Sjælland.]


ASLAK blev gift med.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk