Konge, KNUD 1. Hardeknud af Danmark
(880-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Konge, KNUD 1. Hardeknud af Danmark

  • Født: 880
  • Ægteskab (1): Ukendt

  Notater:

Hardeknud var formentlig født en gang i 880'erne og var søn af en ellers ukendt Svein (Svend) som er beskrevet som sønnesøn (eller adopteret sønnesøn) af en delvis mytisk høvding ved navn Sigurd Orm-i-Øje, en af sønnerne til sagnkongen Ragnar Lodbrog. Dette kan ikke verificeres og tilhører derfor legenderne.
Adam af Bremen fortæller, at Hardeknud kom fra >Northmannia<, altså >nordboernes land<, som kan betyde både Norge og Normandiet. Sidstnævnte var nylig blevet bosat af danske vikinger. Det er måske lige så sandsynligt, at Hardeknud voksede op indenfor Danelagen i East Anglia i England .
Hardeknud må have været en voksen mand med et vist rygte da han kom til Danmark omkring 916, og i henhold Adam og hans kilde (Svend Estridsen) fik Hardeknud øjeblikkeligt afsat den unge konge Sigtrygg. Dette skete i Hogers sidste tid, siger Adam, og vi ved, Hoger døde i 917. Hardeknud styrede som konge uden at blive udfordret omkring 30 år.

I 948 udpegede ærkebiskoppen af Bremen tre biskopper for Danmark. Hardeknud er som regel skildret som en konge som enten var ligegyldig eller fjendtlig overfor kristendommen, og selv om det sidste kan være kirkens fortolkning, tyder det på, at en ny og mere tolerant konge var ved magten i 947 eller 948.
Det er meget lidt man ved om Hardeknud, men Snorre Sturlasson nævner ham som far til Gorm. I henhold til de sparsomme kilder skal han have været en strid og hård konge. Adam af Bremen nævner Hardeknud i to linjer. Det ældste manuskript af Adams værk har derimod kun en linje og et fejlskær med pennen. Det yngre manusskript har korrigeret fejlskæret til navnet Hardeknud med en linje mere


KNUD blev gift med.
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk