Dronning, Dagmar af Böhmen
(Efter 1180-1212)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Konge, Valdemar II Sejr af Danmark

Dronning, Dagmar af Böhmen

  • Født: Efter 1180
  • Ægteskab (1): Konge, Valdemar II Sejr af Danmark cirka 1205
  • Død: 24 Maj 1212, Ribe Købstad og Sogn, Ribe Amt
  • Begravet: Ringsted, Sorø Amt

  Notater:

Dronning Dagmar (ca. 1186 - 24. maj 1212) var som Valdemar 2. Sejrs hustru dansk dronning. Hun var født prinsesse Markéta af Bøhmen som datter af den senere kong Ottokar 1. og Edel af Meissen på kongeborgen Vysehrad i Prag.

Kun omtrent atten år gammel bliver hun i 1205 forlovet med den danske Konge, som bejler til hende ved sin svend Strange den Unge. Den mand, hun giftede sig med, var "konge af Guds nåde" og både over "de danske og de slaver". Det var det, han kaldte sig, og det var den politiske og religiøse vision - et dansk/slavisk storrige. Deres bryllup står i Lübeck samme år. Dagmar dør i barselsseng den 24. maj 1212, efter hun i 1209 havde født kongen sønnen, Valdemar den Unge (Valdemar den Tredje). Han dør i 1231 efter at han ved et uheld blev skudt imens han var ude på jagt. Han ligger begravet ved sine forældres side i Ringsted ved venstre side af kongen.

Dagmar kom til en meget anerkendt og velanskrevet konge i Europa. Hans far Valdemar den Store og ærkebiskop Absalon havde fået helgenkåret Valdemars far, Knud Lavard.

Dronning Dagmar er i eftertiden blevet en sagnskikkelse, en dronning med et godt og retskaffent hjerte forenet med legemlig tække og ynde skaffede hende et ry i samtiden, som holdt sig op gennem middelalderen, da de mundltligt overeverede viser om hende blev nedskrevet og bevaret for efteriden i folkevisen. Vore gamle viser ved at fortælle os langt mere om Dronning Dagmar, end krønikerne. Som historiske kilder er de højst unøjagtige; derimod giver de os eftertidens senmiddelalderlige anskuelse af denne dronnings liv og tænkemåde.

Hendes empati og ømhed for folket har bevaret mindet om hende langt ud over hendes samtid, hvilket kommer mest tydeligt til udtryk i den fjerde og sidste nedskrevne folkevise om dronning Dagmars sygdom og død (i barselsseng) den 24. maj 1212.
Her 1. vers ud af ca. 30.

Dronning Dagmar ligger udi Ribe syg,
til Ringsted mon de hende vente.
Alle de fruer, i Danmark er,
dem lader hun til sig hente.
- Udi Ringsted hviler Dronning Dagmar.
Kilde: wikipedia.org


Dagmar blev gift med Konge, Valdemar II Sejr af Danmark, søn af Konge, Valdemar I Den Store af Danmark og Dronning, Sofia Rurikedes, cirka 1205. (Konge, Valdemar II Sejr af Danmark blev født den 28 Juni 1170 i Vordingborg Købstad og Sogn, Præstø Amt, døde den 4 April 1241 i Petersgaard Gods, Langebæk, Kalvehave Sogn, Vordingborg og blev begravet i Skt. Bendts Kirke, Ringsted, Sorø Amt.)
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 December 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af anersnabelabrindt.dk